YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Mayıs 2008

Kaya Mezarı Üstü "Villa-Kondu"!

  • Muğla Bodrum'da Karyalılara ait 3 bin 500 yıllık kaya mezarları ve odalarının üzerine yüzme havuzlu villa yapıldı. Kaymakamlık soruşturma başlattı. Müteahhitin tepkisi ise söze gerek bırakmadı: ''Mezarlar tapulu arazimiz üzerinde''.

    12.05.2008 CNN Türk

    Turgutreis beldesinin Bahçelievler mevkiinde yer alan, Karya uygarlığına ait 3 bin 500 yıllık dev kaya mezarları, mezar odaları ve tarihi eserlerin üzerine villa yapılması tepki çekti.
     
    Tarihçiler, arkeologlar ve çevreciler tarih talanına isyan etti.
     
    Akdeniz Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, mezar odası merdivenlerinin tahrip edildiğini, mezarların üzerine yüzme havuzu yapıldığını, kırılarak aralarından pis su boruları geçirildiğini, üzerine demir çakılıp telle çevrildiğini ve duvar örüldüğünü söyledi.
     
    Turgutreis Belediyesi Fen İşleri ekipleri ise bu sabah villalarda inceleme yaptı.
     
    5 yüzme havuzu yasal
     
    Kaya mezarlarının etrafına yapılan, inşaat ruhsatı alınmış 6 villadan sadece 1'inin yüzme havuzunun kaçak olduğu tespit edildi, tutanak tutuldu.
     
    Villalara, kaya mezarlarının henüz tescilinin yapılmadığı 2002 yılında inşaat ruhsatı verildiği ortaya çıktı.
     
    Bodrum yarımadasının Karya, Leleg ve Miken gibi üç önemli uygarlığın eserleri ile dünyanın en büyük açık hava arkeoloji parkı olduğunu belirten Prof. Dr. Işık, "Dünyanın en önemli uygarlıklarından biri olan Mikenlere ait mezarlar ve odaları talan edilmiş, yetmemiş yüzme havuzlu villa haline getirilip satılmaya başlanmış. Bu kültür cinayetine bir an önce son verilmeli" dedi.
     
    Prof. Işık, "Kültür hazinelerinin vatandaşların tapulu arsaları içerisinde olması onları tahrip edecekleri anlamına gelmez'' diye konuştu.
     
    "İş makinaları ile kırdılar"
     
    Kaya mezarlarının son yıllarda inşaatçıların talanına uğradığını söyleyen 65 yaşındaki Hatice Erbil, "Burada art arda villalar yapılmaya başlanınca mezarları iş makinaları ile kırdılar. Defalarca uyarmamıza rağmen inşaat yapmaktan vazgeçmediler. Araziler de sürekli el değiştirince muhatap alacak kimseyi bulamadık'' dedi.
     
    "Mezarlar tapulu malımız"
     
    Karya mezarlarının bulunduğu bölgedeki villaları yapan müteahhit İsa Şahinkaya ise iddiaları reddetti.
     
    Villaları 140 bin pound'a satışa çıkardığını anlatan İsa Şahinkaya, "Biz inşaatları kabasında aldık, bitirip satmaya başladık. Ayrıca bu mezarlar bizim tapulu arazimiz üzerinde. Şimdiye kadar birçok villa mezarların bulunduğu alana yapıldı, satıldı, kimse birşey demedi. Mezarlar inşaat yapılırken biraz tahribata uğramış olabilir ama bölgede inşaat için gerekli tüm izinleri aldık. Ayrıca mezarların üzerine sadece biz inşaat yapmıyoruz ki herkes yapıyor'' dedi.
     
    Soruşturma başlatıldı
     
    Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ise olayı duyduktan sonra Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız'ı arayıp bölgede arkeologların ve uzmanların araştırma yapması için talimat verdiğini bildirdi.
     
    Kaymakam Kalkan, "Bu binlerce yıllık tarihe yapılan ayıp ve saygısızlıktır. Tarihi mekanlarımızı ve ören yerlerimizi korumakta güçlük çekiyoruz ancak tarihi asla sahipsiz bırakmayız. Bu nedenle olayla ilgili soruşturma başlattım. Uzmanların hazırlayacağı raporun sonucunda suçlular hakkında hem idari hem adli soruşturma başlatıp savcılığa suç duyurusunda acağız ve bölgeyi koruma altına alacağız'' dedi. 

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=458278

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu