YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Mart 2008

Akdeniz Foku Çıkabilir, Şaşırma

  • Mersin sahillerindeki akdeniz foklarının sayısı yeni doğan yedi yavruyla 45'e ulaştı!    

    30.03.2008 Radikal

    AA - MERSİN/ADANA - Mersin sahillerindeki akdeniz foklarının sayısı yeni doğan yedi yavruyla 45'e ulaştı! Mersin kıyılarındaki koloninin Türkiye'deki en büyük ve sürekli üreyen tek akdeniz foku kolonisi olduğunu vurgulayan ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, bugün dünyada sadece 500 akdeniz foku yaşadığını hatırlattı.

    Doç. Dr. Gücü'nün verdiği bilgiye göre akdeniz foklarının (monachus manachus) sayısının artması geniş kapsamlı, titiz bir koruma çalışmasıyla mümkün oldu: "16 millik bir bölge, trol ve gırgırla endüstriyel avcılığa kapatıldı. Buradaki foklar Kıbrıs yakınlarına kadar gidip tekrar yuvalandıkları yerlere dönüyor. Sonuçlar geleceğe yönelik umut veriyor. Yılın 12 ayı sürekli mağaraların içine yerleştirilen kameralarla izleme altına aldığımız fokların sayısının daha da artmasını istiyoruz, Akdeniz'de yüzerken veya tekneyle gezerken her an fokla karşılaşma olasılığı artıyor. Yaptığımız çalışmalar umut verici, ama bu konuda tehditler de bizi bekliyor."

    Nesli tükenme tehlikesi altında olan akdeniz foklarının yüzde 10'u Doğu Akdeniz kıyılarında yaşıyor. 1994 yılında var olup olmadıkları bile bilinmeyen akdeniz fokları, titiz bir çalışmayla belgelendi. 2007'de Mersin civarında 38 fok tespit edildi. Sonra bunlara yedi yavru eklendi.

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=251628
        

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu