YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 03 Kasım 2016

İTÜNOVA, sudaki kimyasalları ileri teknolojilerle arıtacak

  • İTÜNOVA Teknolojileri A.Ş., su kaynaklarının endokrin bozucu kimyasallardan temizlenmesinde ve araştırma teknolojilerinin araştırılmasında kamuya rehberlik edecek.

    Plansız kentleşme, yoğun tarımsal ve endüstriyel faaliyetler ile turizm faaliyetlerinin etkileri sonucunda su kaynakları üzerindeki kirlilik baskısı her geçen gün artıyor. Mevcut sucul çevre ve insan sağlığına yönelik iyileştirme ve koruma tedbirleri yetersiz kalıyor. Su kaynakları üzerindeki kirlilik baskısına karşı mücadelede bütüncül yaklaşımların ortaya konacağı sistemlere ihtiyaç duyuluyor.
    Su kaynaklarının ileri teknolojilerle yönetimine ilişkin, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile İTÜNOVA Teknoloji A.Ş., "Endokrin Bozucu Kimyasallar ve Arıtma Teknolojilerinin Araştırılması Projesi" için işbirliğine gidiyor. 
    Avrupa Birliği uyum kapsamında gerçekleştirilecek proje, AB mevzuatı içerisinde bulunan ekosistemin devamlılığı ve insan sağlığının korunması bakımından da önemli bir işlev üstlenecek. Proje, sudaki ekolojik dengenin yanı sıra çocuklarda doğuştan şekil bozuklukları, kanser, cinsel gelişimde gecikme, sinir sistemi gelişiminde gecikme gibi hastalıklarda insan sağlığını korumayı amaçlıyor.
    T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün İTÜNOVA Teknoloji A.Ş. ile birlikte gerçekleştireceği proje iki yıl sürecek. Çalışma usullerinin belirlenmesi sonrası endokrin bozucu kimyasallar tespit edilecek, gözlemlenecek, konuyla ilgili eğitim çalıştay ve toplantılar düzenlenecek, uygun arıtma teknolojilerine yönelik tespitler gerçekleştikten sonra alıcı ortamlar için limit değerleri önerilecek. İTÜNOVA, kamuya "Endokrin Bozucu Kimyasallar ve Arıtma Teknolojilerinin Araştırılması" konusunda önderlik edecek.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu