YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2020

Hava kirliliği kalbimizi yoruyor

  • Yale Halk Sağlığı Okulu’nun bir araştırması; kirli havadaki çok küçük parçacıkların sağlık riski yarattığını ve kirli havaya maruz kalınmasından sonraki birkaç saatin riskli olduğunu ortaya koydu.

    Yale Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, hava kirliliği ile kalp krizi arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Buna göre; kirli havadaki çok küçük parçacıklar sağlık riski yaratıyor ve kirliliğe maruz kalınmasından sonraki ilk birkaç saat kritik önem taşıyor. Çalışma, hava kirliliğinin ölümcül olmayan kalp krizlerini tetiklediğini de gösteriyor.

     

    Otomobiller en önemli etken

    Environmental Health Perspectives'te yayınlanan araştırmanın bulgularına göre; hava kirliliğini yaratan çok küçük parçacıkların çevreye yayılmasındaki en önemli etken otomobiller. Otomobil emisyonlarının azaltılmasında elektrikli araçların önemine dikkat çeken bilim insanları, 100 nanometreden büyük olmayan artık parçalarını oluşturan çok küçük parçacıkların, insan sağlığını tehlikeye attığını ifade ediyor. Çok küçük parçacıklar özellikle kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip.

     

    Çok yönlü etkileri var

    Çok küçük parçacıkların kan akışına dahil olup hücrelere yayılma ihtimali çok yüksek. Fark etmeden soluduğumuz bu mikroskobik atıklar bir araya geldiklerinde, çok geniş yüzey alanları oluşturabiliyorlar. Araştırmaya göre; kirli hava solunmasının hemen ardından yalnızca birkaç saat içinde ölümcül olmayan bir kalp krizinin gerçekleşme riski var. Ayrıca bu atıklar, astım krizlerini de tetikleyebiliyor. Kirli havanın, solunum yolu hastalıklarını ve yaşlılarda demans riskini artırma, kemiklerde zayıflama ve çocuklarda bilişsel gerileme ihtimalini ortaya çıkarması gibi olumsuz etkileri var.

     

    Kaynak: Webtekno

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu